Svenska ordböcker på nätet

 De välkända ordböckerna Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svensk ordbok finns på nätet, och man kan göra sökningar i dem båda två på samma gång.
SAOL finns även som app.
 

Finsk-svensk ordbok

Behöver du kolla upp ord från finska till svenska kan du göra det i Stora finsk-svenska ordboken

finsk-svenska.svenska.gu.se

Finlandssvensk ordbok

 

Har du koll på finlandismerna – det vill säga ord och uttryck som används av finlandssvenskar men mer sällan (eller inte alls) i Sverige? I Finlandssvensk ordbok kan du kolla upp ifall ett ord är en finlandism. I ordboken finns uppslagsord som nakupelle, hoppeligen och pikuliten.

http://kaino.kotus.fi

Skrivregler och skrivtips

På Mediespråk.fi finns språkråd och språkkolumner samlade. Sidan riktar sig till de finlandssvenska medierna, men andra som skriver kan förstås också ha nytta av den.  Mediespråk har också en lång länklista där du hittar fler tips på språkliga hjälpmedel på nätet.

www.mediesprak.fi

TT Nyhetsbyrån (Sveriges nationella nyhetsbyrå) har en motsvarande sida för medierna i Sverige. Här hittar du allmänna skrivregler och information om vanliga ord och begrepp som är utformade för nyhetsbyråns anställda, men som förstås också är bra tips för andra som skriver.

www.tt.se/tt-spraket

Välj och vraka bland synonymer

 

När du letar efter ett annat sätt att formulera dig på är Synonymer.se guld värd. På sidan finns uppslag med synonymer, motsatsord, definitioner och böjningar .

Kolla upp ord i en korpus 

 

Brukar du googla dina meningar för att kolla om de verkar vara korrekta? Ett säkrare sätt är att kolla upp ord och meningar är att använda en korpus – en stor samling språkliga data. Den största korpusen med svensk text är Korp, Språkbankens korpus. Bland urvalet finns korpusar för tidningstext, Wikipediaartiklar, skönlitteratur, bloggtexter med mera. Språkbanken innehåller också finlandssvenska korpusar, bl.a. tidningstexter och myndighetstexter.

 
För att använda Korp krävs det att man tar sig tiden att först sätta sig in i hur den fungerar eftersom korpusen har flera olika sökfunktioner. Det kan man göra bl.a. på Språkinstitutets sidor om korp där det också finns videor om hur man gör olika sökningar, bl.a. med endast finlandssvenskt textmaterial.
 

spraakbanken.gu.se/korp